Snöskotrar

Det finns en rad olika snöskotrar på marknaden. Några av de mest kända tillverkarna av snöskotrar är Ski-doo, Lynx, Yamaha och Polaris. Prisklasserna varierar men du får räkna med att ge i alla fall 40 000 kr om du ska köpa en skoter. Ett tips är att titta efter en begagnad för att komma undan lite billigare.

Det finns snöskotrar som är anpassade för olika situationer. Vissa av dem är mest lämpade för att använda i jobbet och är kanske inte något du som vill ägna dig år nöjesåkning ska satsa på. Om du vill nöjesåka kan du satsa på en sportskoter, en som passar i deepsnow eller en crossover. Är du nybörjare gör du bäst i att hyra en skoter först och komma underfund med vilken typ av åkning som passar dig bäst.

En crossover kan man säga är en blandning av en mountainmaskin och en vanlig skoter. Den har väldigt många bra egenskaper och passar för många typer av förare. En underkategori till crossover är freeride där modellerna är mer anpassade till lössnö.

En sportskoter känns igen på att den har en kortare matta. Det i sin tur gör att den inte är lämplig för körning på lössnö. Det finns flera olika typer av motorer till denna skoter.

Det är inte vem som helst som får köra snöskoter utan du måste ha ett förarbevis. Det gäller inte dig som tog körkort innan 1 januari 2020. Då gäller nämligen ditt vanliga körkort som förarbevis. Alla andra måste ta ett speciellt förarbevis för skoter. Kriterierna för att få ta detta är tre stycken. Du måste ha fyll 16 år, ha gått en speciell utbildning samt ha klarat kunskapsprovet. Lite som att ta ett vanligt körkort alltså. Utbildningen tar normalt lite mer än tio timmar.