Svenska snöskotertävlingar

Det finns en rad olika snöskotertävlingar i Sverige. Vissa av dem är stora och lockar folk från hela världen, andra är mindre och lokala tävlingar. Det är kanske inte lika stort som många andra sporter i Sverige men det går till och med att spela på vissa tävlingar. Det tycker vi är ett tecken på att sporten faktiskt växer i Sverige. Vi här i Sverige har främst tagit efter USA där de har en lång tradition av att åka skoter och tävla. De drar också väldigt stor publik.

Svenska tävlingar

Svenska tävlingar följer inte USA eftersom de har en helt egen regelbok. Sverige följer istället samma regler som resten av Europa. Det betyder att du i praktiken skulle kunna bli världsmästare både i USA och Europa. Men förhoppningsvis vill du börja med att tävla i Sverige. Några av de tävlingar du kan ställa upp i är backe, skotercross och Guldhjälmen. Det är inte så vanligt att man tävlar i grenar där du ska styla och göra tricks. Anledningen till detta beror främst på det är väldigt lätt att skada sig.

SM

I Sverige har vi ett SM i skoter och det finns även en motsvarighet i Norge och Finland. Vi har många framgångsrika förare i Sverige som också tävlar på en internationell nivå. SM avgörs under flera deltävlingar som körs under vintermånaderna. Eftersom skoterkörning är beroende av snö och vinter är tävlingssäsongen väldigt kort. Det gäller alltså att vara väl förberedd när det väl är dags.

Olika grenar

Du kan som skoterförare tävla i flera olika grenar. Det blir en väldigt stor utmaning speciellt om du är en lite mer erfaren förare. Håll koll på vilka tävlingar som går av stapeln då det kan ändra sig från vinter till vinter. Läs på olika forum eller hör med din lokala förening.